Oksehaler gir veldig god kraft.  Det har blitt noen oksehalesupper av ulikt slag, dette er det en litt enkel versjon med tomater og chili.

 

Suppe til 5-6

  • 2 kg oksehaler
  • to store løk
  • to fedd hvitløk
  • noen kvister timian
  • vann
  • en boks hermetiske tomater
  • ca 1,5 ts sambal oelek (knust chili på glass), knus evt rød chili sjøl i en morter med bittelitt salt. Smak deg frem på mengde her.
  • 1 ss honning/sukker
  • salt, pepper
  • en vinskvett eller 1,5 ss rødvinseddik

Skyll godt av oksehalane og tørk dem litt med tørkepapir. Brun dem godt i gryta i litt olje, og hell på vann så det akkurat dekker. Ha i løk (skrelt og delt i to) og noen stilker timian. Kok opp, skum av og la stå på rett rundt kokepunktet til kjøttet løsnar frå beina – det tar noen timer.

Ta kjøttet, timianstilker og løken ut av krafta og sil. Rens oksehalene – ta vare på kjøttet, men unngå brusk og bein. Får du med litt fett så er det greit, men ikke ta med for mye. Avkjøl gjerne krafta og ta vekk fettet som samler seg på toppen.

Varm opp krafta. Ha i kjøttet, hell i tomater og honning og litt vin. Smak deg fram. Ha i passe mye knust chili, salt og peppar.

Server suppa helt varm, gjerne med brød til.