Croquembouche

Okei, vi var hos Hanna, Sigrid og Helge og laga croquembouche. Dette åpenbart sterkt inspirert av Masterchef Australia, som er den mest feelgood matkonkurransen på TV, og det føltes litt som at det var på tide.

 

Det overraskende gjennomførbart. Det tar bare en del tid.

Desserten har tre elementer: Vannbakkels, vaniljekrem og karamellknekk. Alt er svært gjennomførbart, det klarer du. Bare lag en ting om gangen, så går det bra.

Oppskriften er henta fra Masterchef Australia, men skalert litt (en del) ned og med egen bruksanvisning.

Vaniljekrem:

 • 1,3 l melk
 • 330 g eggeplommer
 • 330 g sukker
 • 130 g maizena 
 • 130 g smør i terninger
 • 2 vaniljestenger, splitta og skrap ut frøa. Bruk både frø og stang.

Vannbakkels (choux pastry):

 • 320 g vann
 • 400 g melk
 • 15 g sukker
 • 15 g salt
 • 300 g smør
 • 400 g mjøl
 • 12 egg

Knekk:

 • 660 g sukker
 • 200 g vatn
 • 260 g glukose

Utstyr utover det vanlige:

 • Sprøyteposer
 • Papp til å lage kjegle av
 • Bakepapir til å kle kjegle med

Vaniljekrem:

Ha melk og vaniljestenger+frø i ein kjele og varm opp til kokepunktet. Pisk egg, sukker og maizena hvitt. Hell den varme melkeblandingen forsiktig oppi eggeblandingen litt og litt mens du visper godt. Hell melk- og eggeblanding tilbake i kjelen, og varm opp på middels varme til det koker. Det må få et lite oppkok for å bli kvitt maizena-smaken og bli tjukt. Rør godt for å bli kvitt klumper. Avkjøl til ca. 55 grader (fremdeles varmt, men du brenner deg ikke veldig). Rør inn smør i terninger og la det smelte inn. Dekk med plastfolie og sett kaldt.

Vannbakkels (choux pastry):

Kok opp vann, melk, sukker, salt og smør. Det skal akkurat koke, og smøret skal være smelta. Ta det av plata. Hell i alt melet og rør MYE til det har samlet seg til en klump som slipper gryta. Ha alt sammen i en kjøkkenmaskin. Avkjøl til det er ca fingervarmt. Rør av og til.

Ha i ett og ett egg mens du rører mellom hvert egg. Du skal få en glatt og blank deig. (For varm deig gir tynn deig som du ikke får laget fyll-bare vannbakkels av)

Ha deigen i sprøytepose og lag topper, de skal være ca. 3 cm i diameter, og ha topper og ikke være helt flate. Steik på varmluft i 210 grader i ca. 15 minutter. De skal bli gyldne og ha blåst seg opp. Avkjøl litt på brettet før du tar dem over på rist.

 

Knekk og montering:

Først: Ha alt klart. No skal vaniljekremen og vannbakkelsane vere kalde. Fyll vaniljekremen over i sprøyteposar, gjerne med lang og spiss tipp, og stikk eit hol i vannbakkelsane (på sida eller under) og sprøyt dei HEILT fulle av vaniljekrem. Lag ei kjegle av papp og kle med bakepapir. Legg bakepapir på eit fat, og set kjegla på. Alternativt: Stable på frihand. Men det er vrient.

Kok opp vatn og sukker. Når det koker har du i glukosen. Varm opp til du har ein mørk karamell – ca 160-165 grader. Ta så av plata og start monteringa: Dypp kvar fylte vannbakkels i knekk for lim og fest dei saman i kjegleform. Til slutt tvinnar og slengjer du trådar av knekken rundt kjegla til pynt. Bruk gjerne gaflar for å laga trådar.

Du kan prøva å fjerna kjegla til slutt viss du vil, eller berre servera med den inni. Det siste ser mindre imponerande ut, men du risikerer ikkje full kollaps eller velt. Ditt val!

 

Lukke til!

 

3 tankar på “Croquembouche

 1. Tilbakeping: Prosjekt Croquembouche

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.